ترس از جنگ و اتفاقات ناگوار میتواند دنیای کودکان را برای همیشه تغییر دهد. موضوع جنگ برای یک کودک فقط یک خبر نیست، بلکه یک تهدید واقعی است که تمام ذهن و احساسش را درگیر میکند و میتواند تأثیرات منفی طولانی مدت داشته باشد.
کودکان معمولا نمیدانند چگونه احساسات پیچیدهشان را مدیریت کنند و یا چطور با اخبار ناراحتکننده کنار بیایند. در عصر حاضر و با گسترش دنیای آنلاین و شبکههای اجتماعی، کودکان راحتتر از گذشته در معرض اخبار جنگ و خشونت قرار میگیرند و این یک معضل جدی در جوامع امروزی است. این مسئله نیازمند توجه جدی والدین، معلمان و جامعه است. به همین خاطر، شرکت پرستاری در کرج دنیای آرامش با تخصص استخدام پرستار بچه در کرج، مطلب امروز را به موضوع حمایت از کودکان در شرایط جنگی اختصاص داده و نکاتی کاربردی برای این روزها به شما ارائه میکنیم. پس تا انتها با ما همراه باشید.
تاثیر جنگ بر کودکان
کودکانی که جنگ را تجربه میکنند یا مداوم اخبار آن را میشنوند، معمولا دچار اضطراب میشوند. این موضوع باعث میشود که سیستم عصبی آنها همیشه در حالت آمادهباش بماند. در واقع جنگ مانند زلزلهای است که تمام زندگی کودک را تکان میدهد و تاثیرات آن در جنبههای مختلف زندگی کودک، خود را نشان میدهد که در ادامه توضیح میدهیم.
علائم جسمی
علائم جسمی که کودکان ممکن است نشان دهند شامل سردرد، دل درد، کماشتهایی یا پرخوری، مشکل در خوابیدن و کابوسهای شبانه است. برخی کودکان حتی ممکن است رفتارهایی کوچکتر از سنشان از خود نشان دهند و دوباره شروع به شبادراری کنند یا انگشت خود را بمکند.
علائم روحی
از نظر عاطفی، کودکان ممکن است بیش از حد نگران یا عصبانی باشند و دچار ترس بیش از حد و یا فوبیا شوند. آنها ممکن است گریه کنند، بیقراری نشان دهند یا برعکس، خیلی ساکت و منزوی شوند. بعضی کودکان ممکن است از جدا شدن از والدین بترسند.
تغییرات رفتاری
تغییرات رفتاری نیز از دیگر موارد شایع است که ممکن است در کودکان رخ دهد. کودک ممکن است پرخاشگر شود، با برادر و خواهرانش دعوا کند یا در مدرسه مشکل ایجاد کند.
مشکل در تحصیل
مشکلات تحصیلی نیز از عوارض شایع است. کودک ممکن است نتواند در کلاس تمرکز کند، تکالیفش را فراموش کند یا نمراتش افت کند. همچنین حافظهاش ضعیف میشود و انگیزهاش برای یادگیری کم میشود.
نکتهی مهم این است که هر کودک ممکن است به شیوه متفاوتی واکنش نشان دهد. برخی کودکان ممکن است بلافاصله علائم را نشان دهند، در حالی که دیگران ممکن است هفتهها یا ماهها بعد علائم را بروز دهند. سن کودک نیز در شدت واکنشها موثر است. کودکان خردسال ممکن است بیشتر نگران جدایی از والدین باشند، در حالی که کودکان بزرگتر ممکن است دربارهی آینده نگران شوند و مدام به اتفاقات تلخ فکر کنند.
…::: مطلب پیشنهادی: شایع ترین اختلالات روانی کودکان + علائم هشدار دهنده :::…
روشهای مراقبت از کودکان در دوران جنگ
مراقبت از کودکان در شرایط سخت جنگ، کاری است که نیاز به دقت و صبر دارد و شما باید هم سلامت جسم و هم سلامت روان در کودکان را در نظر داشته باشید.
مراقبتهای فیزیکی
برای مراقبت از جسم کودک، سعی کنید موارد زیر را مد نظر داشته باشید:
- داشتن روتین روزانه بسیار مفید و مهم است. سعی کنید تا جای ممکن ساعت خواب، غذا و فعالیتهای روزانه را منظم نگه دارید. این کار به کودک احساس ثبات و امنیت میدهد.
- تغذیه سالم هم نقش مهمی در مقابله با استرس دارد. حتی اگر شرایط دشوار باشد، سعی کنید غذاهای مغذی و متنوع به کودک بدهید. نوشیدن آب به مقدار کافی نیز مهم است.
- خواب کافی برای کودکان ضروری است. پس محیط خواب را تا جای ممکن آرام و امن کنید و اگر کودک کابوس میبیند، پیش او بمانید و او را آرام کنید.
- فعالیت بدنی حتی در شرایط محدود هم مهم است. بازیهای ساده در خانه، ورزشهای سبک و سایر کارهای فیزیکی میتواند به کودک کمک کند تا انرژی منفیاش را تخلیه کند.
مراقبتهای روحی و معنوی
در شرایط حساس و استرس زای جنگ، مراقبت از روان و احساسات کودکان، به اندازهی مراقبت فیزیکی اهمیت دارد. پس سعی کنید نکات زیر را فراموش نکنید:
- حضور همیشگی والدین مهمترین نیاز کودک است. کودک باید بداند که عزیزانش در کنارش هستند. پس اگر مجبور هستید که فرزندتان را ترک کنید مرتب با او تماس بگیرید و سعی کنید تا جای ممکن حس امنیت را به او منتقل کنید.
- گوش دادن به حرفهای کودک بسیار مهم است. بگذارید آزادانه از ترسها و نگرانیهایش بگوید. او را قضاوت نکنید و تمام حرفهایش را جدی بگیرید. حتی اگر ساده و کلیشهای به نظر میرسند.
- اطمینان دادن کاری است که باید مرتب انجام دهید. به کودک بگویید که جای او امن است و شما همیشه از او محافظت میکنید.
- فعالیتهای خلاقانه مثل نقاشی، موسیقی یا قصهگویی میتواند به کودک کمک کند تا احساساتش را بیان کند.
- ارتباط با دیگران را حفظ کنید. کودک نباید احساس انزوا کند و ارتباط با خانواده، دوستان و جامعه برای او مهم است.
…::: مطلب پیشنهادی: شایع ترین اختلالات رفتاری در کودکان را بشناسید! :::…
چگونه با کودکان درباره جنگ و درگیری حرف بزنیم؟
صحبت با کودکان درباره جنگ کار آسانی نیست، اما ضروری است. و نحوهی حرف زدن شما میتواند تاثیر زیادی روی سلامت روان کودک داشته باشد. در این راستا نکات زیر میتوانند برای شما بسیار مفید باشند:
- از زبان ساده استفاده کنید. کودکان نمیتوانند مفاهیم پیچیده را درک کنند. پس از کلمات ساده و مثالهایی که آنها میفهمند استفاده کنید.
- صادق باشید اما کودک را نترسانید. یعنی در واقع بهتر است حقیقت را به زبان ساده بگویید تا اینکه کلاً آن را انکار کنید. چون در این صورت کودک حس میکند که حرفهای شما با اتفاقات پیرامونش همخوانی ندارد و ممکن است حس اعتماد خود را از دست بدهد.
- کودکان سوالات زیادی دارند. شما باید با صبر و مهربانی به آنها جواب دهید و اگر جواب سوالی را نمیدانید، صادقانه بگویید.
- احساسات فرزندتان را تایید کنید. مثلا اگر کودک از ترس خود صحبت میکند، نگویید “نترس”. بلکه بگویید “درک میکنم که میترسی. این احساس طبیعی است.”
- حس امیدواری ایجاد کنید. مثلا به کودک بگویید که افراد خوبی هستند که تلاش میکنند وضعیت را بهتر کنند.
- کودک نباید زیاد اخبار ببیند یا تصاویر خشونتآمیز تماشا کند. پس برای این موضوع محدودیتهایی بگذارید.
- بعد از صحبت کردن با فرزندتان، بازی کنید یا با هم یکی از فعالیتهای مورد علاقهی کودک را انجام دهید. این کار باعث تقویت حس مثبت میشود.
…::: مطلب پیشنهادی: درمان خانگی استرس کودکان ✔ (7 تکنیک) :::…
جمعبندی
کودکان ما آیندهی جامعه هستند و سلامت روان آنها برای همهی ما مهم است. به همین دلیل والدین و مربیان و معلمان باید یاد بگیرند که چگونه کودکان را در شرایط سخت جنگی حمایت کنند. هر کودکی شایستهی زندگی در صلح و آرامش است. و وظیفهی ما این است که تا جای ممکن این امنیت و آرامش را برای آنها فراهم کنیم. فراموش نکنید که در دشوارترین شرایط، محبت و حمایت شما از فرزندتان میتواند تأثیر زیادی در زندگی آیندهی آنها داشته باشد.
امیدواریم این مطلب دنیای آرامش برای شما مفید بوده باشد.