درمان خانگی استرس کودکان یکی از موضوعات مهم در دنیای پر سرعت امروز است. کودکان، بهعنوان اعضای حساس و آسیبپذیر خانواده، ممکن است تحت تأثیر عوامل مختلفی همچون تغییرات در محیط زندگی، فشارهای آموزشی یا حتی تنشهای خانوادگی قرار گیرند. استرس در کودکان، اگر به موقع شناسایی و مدیریت نشود، میتواند تأثیرات منفی بر سلامت روان در کودکان آنها داشته باشد. خوشبختانه، راهکارهای ساده و مؤثری در محیط خانه وجود دارد که میتوانند به کاهش استرس کودکان کمک کنند و آرامش را به فضای خانواده بازگردانند. در این مقاله که خدمات پرستاری در منزل کرج شبانه روزی با بهترین قیمت پرستار بچه در کرج به معرفی روشهایی میپردازیم که والدین و مراقبان میتوانند با استفاده از آنها، کودکان خود را در مقابله با استرس یاری کنند.
7 تکنیک کاهش استرس برای کودکان
کاهش استرس در کودکان امری ضروری برای حفظ سلامت روحی و جسمی آنهاست. کودکان، مانند بزرگسالان، با چالشها و فشارهای مختلفی روبهرو میشوند که میتواند بر آرامش و شادیشان تأثیر بگذارد. بهکارگیری تکنیکهای ساده و کاربردی میتواند به والدین و مراقبان کمک کند تا فضایی آرامتر و حمایتکنندهتر برای کودکان فراهم کنند. در این بخش از مطلب اموز، به معرفی 7 تکنیک مؤثر برای کاهش استرس کودکان میپردازیم که میتوانند به آرامش ذهنی و تقویت اعتمادبهنفس آنها کمک کنند.
تنفس شکمی
هنگامی که فردی احساس عصبی یا استرس می کند، ممکن است تنفس و ضربان قلب او افزایش یابد و ماهیچه هایش منقبض و سفت شوند و به وضوح فکر کردن را سخت تر کنند. اما زمانی که آنها بتوانند بدن خود را آرام کنند – از طریق ترفندهایی مانند تنفس شکمی – می تواند به کاهش اضطراب و درد کمک کند.
چگونه با کودکان خود تنفس شکمی را تمرین کنیم؟
- با دراز کشیدن یا نشستن روی یک صندلی و پاهایشان روی زمین شروع کنید.
- یک دست را روی شکم و دست دیگر را روی سینه قرار دهید.
- از کودکتان بخواهید از طریق بینی نفس عمیق بکشد و ریه هایش را پر از هوا کند.
- شکم آنها با نفس کشیدن منبسط می شود. دست روی سینه آنها باید ثابت بماند.
- از آنها بخواهید هنگام بازدم لب های خود را به “O” تبدیل کنند یا تمام هوا را بیرون می دهند.
- آنها باید احساس کنند که شکمشان صاف می شود، زیرا ماهیچه هایشان سفت می شود.
اگر کودک شما نیاز به آرامش دارد یا اگر درد دارد می توان از تنفس شکمی استفاده کرد. مانند هر مهارت دیگری، هرچه بیشتر تنفس شکمی را تمرین کنند، بهتر خواهند شد. می توانید بدون توجه به سن، با تمام اعضای خانواده تنفس شکمی را تمرین کنید!
فعال شدن
فعالیت بدنی کودکان فقط برای سلامت جسمانی مفید نیست؛ برای سلامت روان خوب است!
اگر کودک شما احساس بی حوصلگی، خستگی، بیش فعالی، غمگینی، عصبانیت یا عصبی می کند، بیرون آمدن و فعال شدن می تواند به او کمک کند تا احساسات خود را یکنواخت کند.
ایده های فعالیت برای کمک به کودکان و نوجوانان شما برای فعال شدن برای کودکان:
- پیاده روی خانوادگی بیرون.
- سه چرخه یا دوچرخه سواری.
- تمیز کردن و سازماندهی اتاق آنها.
- بازی کردن با حیوان خانگی خود
- شنا کردن.
- انجام بازی های فعال با دوستان و خانواده.
- طناب زدن.
- بازی کردن سبدهای شکار یا تیراندازی.
- رفتن برای دویدن
- وزنه برداری در باشگاه
- شرکت در کلاس یوگا یا انجام ویدیوی یوگا در خانه.
- دوچرخه سواری.
- غلتک سواری.
- پیوستن به یک تیم ورزشی یا انجام بازی های پیک آپ با دوستان.
- رفتن به پیاده روی یا پیاده روی.
اجازه دهید این ایده ها به عنوان الهام بخش برای یافتن فعالیت هایی برای فعال شدن و سرگرم شدن باشد.
…::: مطلب پیشنهادی: راهکارهای تربیت کودک شاد و موفق (10نکته حیاتی) :::…
تصویرسازی هدایت شده
آیا تا به حال تصور کرده اید که در یک ساحل آرامش بخش هستید که استرس دارید؟ این در واقع یک راه واقعی و مؤثر برای کسی است که با زمان ها یا موقعیت های استرس زا کنار بیاید. این استراتژی تصویرسازی هدایت شده نام دارد.
نحوه تمرین تصویرسازی هدایت شده
در تصویرسازی هدایت شده، کودکان و نوجوانان می توانند از تخیل خود برای تمرکز بر حواس خود استفاده کنند و نحوه تفکر و احساس خود را تغییر دهند. وقتی ذهنت سرگردان است مثل خیالبافی است. می توانید تصور کنید که یک کار سرگرم کننده انجام می دهید.
مراحل زیر را برای کودکان خود در حالی که تصویرسازی هدایت شده را تمرین می کنند بخوانید:
- به فیلم ها یا عکس های یک مکان مورد علاقه نگاه کنید. یا به یک فیلمنامه تصویری، یک بوی مورد علاقه یا یک خاطره مورد علاقه فکر کنید.
- اگر عکس یا ویدیویی برای دیدن دارید، ابتدا این کار را انجام دهید. در غیر این صورت برو و چشمانت را ببند.
- تصور کنید که در جایگاه ویژه خود هستید. این می تواند در هر جای دنیا باشد – ممکن است در ساحل باشید، در چمن پارک یا در آشپزخانه مادربزرگ خود دراز بکشید. مکان یا خاطره ای را انتخاب کنید که به شما احساس شادی و امنیت بدهد.
- از تمام مهارت های رویاپردازی خود استفاده کنید و به هر چیز کوچکی که مکان شما را خاص می کند فکر کنید و آن را همانطور که دوست دارید تجربه کنید. به آنچه در مکان خاص خود می بینید، بو می کنید، می چشید، می شنوید و احساس می کنید فکر کنید.
- اگر عطر مورد علاقه یا رایحه ای از حافظه خود دارید، می توانید از آن برای کمک به آرامش در مکان خوبی که در ذهن خود بازدید می کنید استفاده کنید.
- حواستان باشد که وقتی خودتان را در این مکان تصور می کنید، بدن شما چقدر احساس راحتی می کند. ممکن است متوجه شوید که تنفستان کند میشود و با شل شدن کل بدن، عضلاتتان شلتر میشوند.
- هنگامی که آرام شدید، می توانید چشمان خود را باز کنید.
گاهی اوقات ممکن است بچه ها برای انجام این فعالیت تخیلی به تنهایی مشکل داشته باشند. اگر این مورد برای کودک یا نوجوان شما است، می توانید مکان به یاد ماندنی یا خاص را در حالی که چشمان خود را می بندند توصیف کنید.
…::: مطلب پیشنهادی: شایع ترین اختلالات روانی کودکان را بشناسید! :::…
نوشتن دفترچه خاطرات روزانه
دفترچه خاطرات مکانی است برای کودکان و نوجوانان برای نوشتن درباره افکار و احساسات خود و ثبت فعالیت های روزانه. این می تواند به آنها کمک کند تا استرس را از بین ببرند، درباره خود بیشتر بیاموزند، احساسات قوی را پردازش کنند و مشکلات را حل کنند. زمانی که شخصی ناراحت، ترسیده یا عصبانی است، و یا زمانی که در مورد چیزی هیجان زده است، نوشتن می تواند مفید باشد.
برای شروع، یک دفترچه یادداشت و یک خودکار پیدا کنید. قلم و کاغذ بهترین هستند، اما تایپ کردن روی تبلت یا رایانه نیز می تواند کارساز باشد. نوشتن بهتر است در محیطی راحت، آرام و ساکت انجام شود.
از فرزندتان بخواهید شروع به نوشتن، نقاشی یا تایپ کند! هیچ راه درست یا غلطی برای ژورنال وجود ندارد. اگر فرزند شما نمی داند در مورد چه چیزی بنویسد، در اینجا چند ایده برای شروع او وجود دارد. آنها می توانند در مورد زیر بنویسند:
- کاری که امروز انجام دادند.
- چیزی که آنها مشتاقانه منتظر آن هستند و چرا.
- چیزی که آنها نگران آن هستند و چرا.
- زمانی که آنها واقعاً احساس قوی یا غرور می کردند.
- چیزی که آنها آرزو می کنند می توانند همین الان در زندگی خود تغییر دهند.
یک مجله می تواند کتاب خصوصی خودشان باشد یا می توانند آن را با دیگران به اشتراک بگذارند. خوب است که با 10 دقیقه یادداشت برداری شروع کنید. سپس، هر چه تعداد دفعات بیشتری در دفتر خاطرات بنویسند، بیشتر در مورد خود یاد خواهند گرفت و احساس بهتری خواهند داشت!
سپاسگزاری
شکرگزاری چیزی نیست که تا روز شکرگزاری منتظر ماند. در عوض، این تمرینی است که میتوان آن را در هر زمان انجام داد. این یک استراتژی عالی برای کمک به کودکان، نوجوانان و بزرگسالان است که همه چیز را در چشم انداز قرار دهند و احساس شادی بیشتری کنند.
اگر چه زمانی که فرد احساس استرس، ناامیدی، غمگینی یا عصبانیت می کند، سپاسگزاری می تواند مفید باشد، اما زمانی که احساس خوبی برای یادآوری چیزهای بزرگ زندگی خود دارد، می تواند تشکر کند.
برای تمرین شکرگزاری، از فرزندانتان بخواهید به چیزهایی فکر کنند که برایشان سپاسگزار هستند: شاید خانه و وسایلشان، تجربیاتی که داشته اند یا افراد زندگی شان. سپس، آنها می توانند چیزهایی را که بابت آنها سپاسگزار هستند در یک دفترچه یا دفتر یادداشت بنویسند و برچسب ها، نقاشی ها یا سایر لوازم دفترچه یادداشت را اضافه کنند.
به غیر از نوشتن یک لیست، در اینجا چند روش دیگر برای تمرین سپاسگزاری وجود دارد:
- برای یکی از عزیزان خود نامه بنویسید. از فرزندتان بخواهید به او بگوید که چرا از او سپاسگزار است. سپس نامه را می توان به صورت شخصی یا تلفنی برای آنها پست کرد یا با صدای بلند خواند.
- به مدت یک هفته هر روز از فرزندتان بخواهید سه اتفاق خوب را که در آن روز برایش اتفاق افتاده بنویسد. شاید به این دلیل است که آنها دوست جدیدی پیدا کرده اند، در یک آزمون نمره خوبی گرفته اند، احساس سلامتی کرده اند یا با یک دوست گفتگوی خوبی داشته اند.
- علاوه بر سه اتفاق خوب، حتماً از آنها بنویسید که چه چیزی باعث شد که اتفاق خوب رخ دهد یا چرا اتفاق افتاده است. به عنوان مثال، آیا آنها با یک دوست جدید ملاقات کردند زیرا آنها سلام کردند یا یک فعالیت جدید را امتحان کردند؟ آیا آنها در یک آزمون خوب عمل کردند، زیرا این موضوعی است که در آن خوب هستند یا به دلیل مطالعه زیاد؟
- برای کسی افکار محبت آمیز بفرست از فرزندتان بخواهید تمام چیزهای مثبتی را که برای کسی آرزو می کند بنویسد و به او بدهد. سعی کنید دو نفر را برای ارسال افکار محبت آمیز انتخاب کنید – یکی از اعضای نزدیک خانواده مانند یک خواهر یا برادر یا والدین، و یک عضو خانواده یا دوست دورتر
- از تشکر کردن لذت ببرید و ببینید چگونه می تواند به فرزندان شما کمک کند تا استرس را از بین ببرند!
…::: مطلب پیشنهادی: افسردگی در کودکان (علائم و نشانه ها) :::…
آرامش عضلانی
آرامش عضلانی راهی عالی برای کمک به آرام کردن بدن و ذهن کودکان یا نوجوانانی که عصبی، استرس یا ناراحت هستند. با منقبض کردن و رها کردن ماهیچههای مختلف، به ذهن اجازه میدهد که آرام شود و فقط روی یک چیز تمرکز کند. همچنین میتواند به کودکان و بزرگسالان کمک کند تا تشخیص دهند که استرس یا نگرانی ممکن است باعث درد و تنش در قسمتهای مختلف بدن آنها شود و چگونه میتوانند آن را رها کنند.
برای انجام آرامش عضلانی، از کودک خود بخواهید که با قرار گرفتن در موقعیتی راحت شروع کند. آنها می توانند دراز کشیده باشند یا روی صندلی بنشینند و پاهایشان روی زمین باشد. سپس از آنها بخواهید 5 تا 10 بار با شکم نفس بکشند. در مرحله بعد، از آنها بخواهید تا روی تنش و آرامش بخش های مختلف بدن تمرکز کنند. دستورالعمل های زیر را برای قسمت های مختلف بدن کودک خود بخوانید:
- صورت: با فشردن تمام ماهیچه های صورت – چشم ها، گونه ها، بینی و پیشانی شروع کنید. صورتت را به هم بزن محکم نگه دارید و تا 10 بشمارید. سپس، سفتی را رها کنید و احساس کنید که عضلات صورتتان به حالت آرامش در می آیند.
- فک: از فک خود شروع کنید و دندان های خود را به هم فشار دهید، طوری گاز بگیرید که انگار فک شکن در دهان دارید. 10 ثانیه نگه دارید و رها کنید.
- شانه ها و گردن: اکنون روی شانه ها و گردن خود حرکت کنید، شانه های خود را فشار دهید و تا گوش های خود بلند کنید – مانند یک لاک پشت. و رها کنید. می توانید این کار را چند بار تکرار کنید. اطمینان حاصل کنید که تنفس شکم خود را در هر تمرین ادامه دهید.
- پشت: اکنون کمر خود را قوس دهید و سعی کنید شانه های خود را با هم لمس کنید، نگه دارید و سپس رها کنید.
- معده: به سمت پایین به سمت معده حرکت کنید، آن را بمکید و آن را مانند سنگ سفت کنید. آن را برای سه ثانیه نگه دارید و سپس آن را رها کنید.
- بازوها: برای شل کردن بازوها، آنها را در هوا بلند کنید، مانند شما دراز بکشیدسقف را لمس کنید و سپس رها کنید. یا بازوهای خود را روی بدن خود بفشارید و قبل از رها کردن، چند ثانیه نگه دارید.
- دستها: برای دستهایتان، مشتهایتان را گره کنید و وانمود کنید که چیزی را محکم در دستانتان میفشارید – مثل اینکه آب لیمو را از لیمو میفشارید.
- پاها، پاها و انگشتان پا: به سمت پاها، پاها و انگشتان پا حرکت کنید – انگشتان پا را در زیر پا فشار داده و حلقه کنید و رها کنید. احساس خوبی از گرم بودن را در حالی که هر یک از عضلات خود را شل می کنید، تصور کنید.
پس از اتمام، چند نفس عمیق بکشید و از احساس آرامش لذت ببرید.
…::: مطلب پیشنهادی: ADHD در کودکان (علائم و نشانه ها) :::…
پرداخت آن را به جلو
پرداخت آن به منزله رفتاری مهربانانه یا مفید نسبت به شخص یا حیوان دیگری است. اغلب اوقات، وقتی کسی برای دیگران مفید است، ممکن است متوجه شود که خودش احساس خوشبختی بیشتری می کند! از پرداخت آن باید در شرایطی استفاده شود که کودک شما احساس غمگینی، تنهایی یا عصبانیت می کند یا زمانی که شخص دیگری نیاز به تشویق دارد.
برای تمرین پرداخت آن، تنها چیزی که کودک شما نیاز دارد، کاغذ، خودکار یا مداد و مغز شماست! اولین قدم فکر کردن به افراد یا حیواناتی است که می توانند از کمک استفاده کنند. سپس شما و فرزندتان می توانید راه هایی را که می توانید مفید باشید بیابید. برخی از ایده ها عبارتند از:
خواندن کتاب برای خواهر یا برادر کوچکتر، پسر عمو یا دوست.
اهدای غذا به بانک مواد غذایی
تمیز کردن زباله ها در محله خود یا در ساحل.
داوطلب شدن در پناهگاه حیوانات.
کمک به اعضای خانواده یا همسایگان در کارهای حیاط.
پیشنهاد نگهداری از کودک برای خانواده یا دوستان (تا زمانی که فرزند شما به اندازه کافی بزرگ شده باشد!).
آوردن یک میان وعده یا خوراکی برای فردی که بیمار است.
تعریف کردن از یک دوست یا همکلاسی.
ساخت کارت برای بچه ها در بیمارستان یا مدرسه.
به زودی، فرزندان شما متوجه خواهند شد که کمک به دیگران به آنها کمک می کند تا احساس خوبی داشته باشند!
…::: مطلب پیشنهادی: اختلالات رفتاری در کودکان را بشناسید (صفر تا 100) :::…