تغذیه نوزاد

تغذیه نوزادان یکی از مسائل حیاتی در دوران ابتدایی زندگی است. داشتن یک رژیم غذایی سالم و مناسب برای نوزادان، تأثیر بسزایی بر رشد آنها دارد. طبق معیارهای بهداشت جهانی، تغذیه مناسب در دوران نوزادی می‌تواند به بهبود وضعیت سلامت نوزادان کمک کند و پایه‌ای قوی برای سلامت آینده آنها فراهم کند.

در این مقاله که توسط شرکت پرستاری در کرج دنیای آرامش، متخصص پرستار کودک در کرج تهیه شده است، به بررسی اهمیت تغذیه نوزادان، نیازهای غذایی در این دوره حیاتی و راهکارهای مناسب برای تأمین تغذیه سالم برای آنها می‌پردازیم. همچنین، اهمیت شیر مادر در تأمین تغذیه مطلوب نوزادان و نقش آن در ایجاد ارتباط عاطفی و ایمنی بین مادر و کودک را مورد بررسی قرار خواهیم داد. با مطالعه این مقاله، شما با نکات کلیدی و اصول اساسی تغذیه نوزادان آشنا خواهید شد و می‌توانید راهکارهای بهتری برای تأمین تغذیه سالم و مناسب برای نوزاد خود در نظر بگیرید.

بنر مقاله تغذیه نوزاد
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Print

طبق “کنوانسیون حقوق کودک” هر نوزاد و کودکی حق دارد از تغذیه مناسب برخوردار باشد. سوء تغذیه با 45 درصد مرگ و میر کودکان مرتبط است. در سراسر جهان در سال 2020، 149 میلیون کودک زیر 5 سال کوتاه قدی (برای سن خیلی کوتاه)، 45 میلیون تخمین زده شده که از نظر قد بسیار لاغر هستند، و 38.9 میلیون نفر اضافه وزن یا چاق بودند. حدود 44 درصد از نوزادان 0 تا 6 ماهه فقط با شیر مادر تغذیه می شوند. تعداد کمی از کودکان غذاهای کمکی از نظر تغذیه ای کافی و ایمن دریافت می کنند. در بسیاری از کشورها کمتر از یک چهارم نوزادان 6 تا 23 ماهه معیارهای تنوع غذایی و دفعات تغذیه مناسب برای سن آنها را دارند.

….::: مقاله پیشنهادی ما به شما :: چالش های والدین زمان تولد نوزاد :::….

اهمیت شیر مادر

جان بیش از 820000 کودک را می توان هر ساله در میان کودکان زیر 5 سال نجات داد، اگر همه کودکان 0 تا 23 ماهه به طور مطلوب با شیر مادر تغذیه شوند. تغذیه با شیر مادر ضریب هوشی، حضور در مدرسه را بهبود می بخشد و با درآمد بالاتر در بزرگسالی همراه است. بهبود مراحل رشد کودک و کاهش هزینه های بهداشتی از طریق شیردهی منجر به دستاوردهای اقتصادی برای خانواده های فردی و همچنین در سطح ملی می شود.

تخمین زده می شود که سوءتغذیه سالانه با 2.7 میلیون مرگ کودک یا 45 درصد از کل مرگ و میر کودکان مرتبط است. تغذیه نوزادان و کودکان خردسال یک حوزه کلیدی برای بهبود بقای کودک و ارتقای رشد و تکامل سالم است. 2 سال اول زندگی کودک از اهمیت ویژه ای برخوردار است، زیرا تغذیه بهینه در این دوره عوارض و مرگ و میر را کاهش می دهد، خطر ابتلا به بیماری های مزمن را کاهش می دهد و به طور کلی رشد بهتری را تقویت می کند. تغذیه بهینه با شیر مادر آنقدر حیاتی است که می تواند جان بیش از 820000 کودک زیر 5 سال را در هر سال نجات دهد.

WHO و یونیسف توصیه می کنند:

  • شروع زودهنگام شیردهی در عرض 1 ساعت پس از تولد؛
  • تغذیه انحصاری با شیر مادر در 6 ماه اول زندگی؛
  • معرفی غذاهای مکمل (جامد) از نظر تغذیه ای کافی و ایمن در 6 ماهگی همراه با ادامه شیردهی تا 2 سالگی یا بیشتر.

با این حال، بسیاری از نوزادان و کودکان تغذیه مطلوبی دریافت نمی کنند. به عنوان مثال، تنها حدود 44 درصد از نوزادان 0 تا 6 ماهه در سراسر جهان در دوره 2015-2020 به طور انحصاری با شیر مادر تغذیه شده اند.

توصیه هایی برای رفع نیازهای نوزادان متولد شده از مادران آلوده به HIV نیز اصلاح شده است. داروهای ضد رتروویروسی اکنون به این کودکان اجازه می دهند تا 6 ماهگی به طور انحصاری با شیر مادر تغذیه کنند و تا حداقل 12 ماهگی با کاهش قابل توجه خطر انتقال HIV به شیردهی ادامه دهند.

…::: حتما مطالعه کنید : علائم زردی در نوزاد :::…

اهمیت تغذیه با شیر مادر

تغذیه انحصاری با شیر مادر به مدت 6 ماه فواید زیادی برای نوزاد و مادر دارد. مهمترین آنها محافظت در برابر عفونت های گوارشی است که نه تنها در کشورهای در حال توسعه بلکه در کشورهای صنعتی نیز مشاهده می شود. شروع زودهنگام شیردهی، در عرض یک ساعت پس از تولد، نوزاد را از ابتلا به عفونت محافظت می کند و مرگ و میر نوزادان را کاهش می دهد. خطر مرگ و میر ناشی از اسهال و سایر عفونت‌ها می‌تواند در نوزادانی که نیمه شیر مادر تغذیه می‌کنند یا اصلاً از شیر مادر تغذیه نمی‌کنند، افزایش یابد.

همچنین شیر مادر منبع مهم انرژی و مواد مغذی در کودکان ۶ تا ۲۳ ماهه است. این می تواند نیمی یا بیشتر از انرژی مورد نیاز کودک در سنین 6 تا 12 ماهگی و یک سوم انرژی مورد نیاز کودک را در 12 تا 24 ماهگی تامین کند. شیر مادر همچنین منبع حیاتی انرژی و مواد مغذی در طول بیماری است و مرگ و میر را در میان کودکانی که دچار سوء تغذیه هستند کاهش می دهد.

کودکان و نوجوانانی که در دوران نوزادی با شیر مادر تغذیه شده اند، کمتر در معرض اضافه وزن یا چاقی قرار دارند. علاوه بر این، آنها در آزمون‌های هوش بهتر عمل می‌کنند و حضور در مدارس عالی دارند. تغذیه با شیر مادر با درآمد بالاتر در بزرگسالی همراه است. بهبود رشد کودک و کاهش هزینه های بهداشتی منجر به دستاوردهای اقتصادی برای خانواده های فردی و همچنین در سطح ملی می شود.

مدت زمان طولانی‌تر شیردهی به سلامت و تندرستی مادران کمک می‌کند: خطر ابتلا به سرطان تخمدان و سینه را کاهش می‌دهد و به بارداری‌های فضایی کمک می‌کند – شیردهی انحصاری نوزادان زیر 6 ماه با شیر مادر اثر هورمونی دارد که اغلب باعث فقدان قاعدگی می‌شود. این یک روش طبیعی (اگرچه بی خطر نیست) کنترل بارداری است که به روش آمنوره شیردهی معروف است.

مادران و خانواده ها باید حمایت شوند تا فرزندانشان به طور مطلوب از شیر مادر تغذیه کنند. اقداماتی که به محافظت، ترویج و حمایت از شیردهی کمک می کند عبارتند از:

  1. اتخاذ سیاست هایی مانند “کنوانسیون 183 حمایت از مادران” و “توصیه شماره 191” سازمان بین المللی کار، که مکمل کنوانسیون شماره 183 با پیشنهاد مدت طولانی تر مرخصی و مزایای بیشتر است.
  2. تصویب “آیین نامه بین المللی بازاریابی جایگزین های شیر مادر” و قطعنامه های مرتبط بعدی مجمع جهانی بهداشت؛
  3. اجرای “ده قدم برای شیردهی موفق” که در طرح بیمارستان دوستدار کودک مشخص شده است، از جمله:
  • تماس پوست به پوست مادر و نوزاد بلافاصله پس از تولد و شروع شیردهی در اولین
  • ساعت زندگی؛
    شیر دادن به تقاضا (یعنی هر چند وقت یکبار که کودک بخواهد، در روز و شب).
  • اتاق خواب
    (به مادران و نوزادان اجازه می دهد 24 ساعت شبانه روز با هم بمانند)؛
  • عدم دادن غذا یا نوشیدنی اضافی،
    حتی آب، به نوزادان، مگر اینکه از نظر پزشکی ضروری باشد.
  • حمایت اجتماعی،
    از جمله گروه‌های حمایت از مادر و فعالیت‌های آموزشی و ارتقای سلامت مبتنی بر جامعه.

شیوه های شیردهی به مداخلات حمایتی بسیار پاسخگو هستند و شیوع تغذیه انحصاری و ادامه دار با شیر مادر می تواند در طی چند سال بهبود یابد.

…::: حتما مطالعه کنید : لیست صبحانه برای نوزاد شش ماهه :::…

تغذیه تکمیلی نوزاد

در حدود سن 6 ماهگی، نیاز نوزاد به انرژی و مواد مغذی بیشتر از آنچه توسط شیر مادر تامین می شود، شروع می شود و غذاهای کمکی برای رفع این نیازها ضروری است. یک نوزاد در این سن از نظر رشدی برای سایر غذاها نیز آماده است. اگر غذای کمکی در حدود سن 6 ماهگی معرفی نشود، یا اگر به طور نامناسب داده شود، رشد نوزاد ممکن است دچار اختلال شود.

اصول راهنما برای تغذیه مکمل مناسب عبارتند از:

  1. ادامه شیردهی مکرر و بر اساس تقاضا تا 2 سالگی یا بیشتر از آن؛
  2. تغذیه پاسخگو را تمرین کنید (مثلاً به نوزادان مستقیماً غذا دهید و به کودکان بزرگتر کمک کنید. به آرامی و با حوصله غذا دهید، آنها را تشویق کنید که غذا بخورند اما آنها را مجبور نکنید، با کودک صحبت کنید و تماس چشمی خود را حفظ کنید).
  3. رعایت بهداشت خوب و نگهداری مناسب غذا؛
    از 6 ماهگی با مقدار کمی غذا شروع کنید و به تدریج با بزرگتر شدن کودک افزایش دهید.
  4. افزایش تدریجی قوام و تنوع غذایی؛
    تعداد دفعات تغذیه کودک را افزایش دهید: 2 تا 3 وعده در روز برای نوزادان 6 تا 8 ماهه و 3 تا 4 وعده در روز برای نوزادان 9 تا 23 ماهه، با 1 تا 2 میان وعده اضافی در صورت نیاز.
  5. در صورت نیاز از غذاهای مکمل غنی شده یا مکمل های ویتامین- معدنی استفاده کنید.
  6. در طول بیماری، مصرف مایعات از جمله شیردهی بیشتر را افزایش دهید و غذاهای نرم و مورد علاقه خود را ارائه دهید.
…:::: مقاله پیشنهادی : لیست انواع پوره برای نوزادان ::::….

تغذیه در شرایط فوق العاده سخت

خانواده ها و کودکان در شرایط سخت نیازمند توجه ویژه و حمایت عملی هستند. تا جایی که ممکن است، مادران و نوزادان باید در کنار هم بمانند و از حمایت لازم برای اعمال مناسب ترین گزینه تغذیه در دسترس برخوردار شوند. تقریباً در همه شرایط دشوار، تغذیه با شیر مادر روش ارجح برای تغذیه نوزاد باقی می ماند، به عنوان مثال:

  • نوزادان کم وزن یا نارس؛
  • مادرانی که با اچ آی وی در محیط هایی زندگی می کنند که مرگ و میر ناشی از اسهال، ذات الریه و سوء تغذیه همچنان شایع است.
  • مادران نوجوان؛
  • نوزادان و کودکان خردسال که دچار سوءتغذیه هستند؛
  • خانواده هایی که از عواقب شرایط اضطراری پیچیده رنج می برند.
…::: حتما مطالعه کنید : علت بی خوابی نوزاد چیست؟ آپدیت جدید :::…

HIV و تغذیه نوزاد

تغذیه با شیر مادر و به ویژه شیردهی زودهنگام و انحصاری، یکی از مهم ترین راه ها برای بهبود میزان بقای نوزاد است. در حالی که HIV می تواند از مادر به فرزندش در طول بارداری، زایمان یا زایمان و همچنین از طریق شیر مادر منتقل شود، شواهد در مورد HIV و تغذیه نوزاد نشان می دهد که درمان ضد رتروویروسی (ART) به مادران مبتلا به HIV به طور قابل توجهی خطر انتقال را کاهش می دهد. از طریق شیردهی و همچنین سلامت او را بهبود می بخشد.

WHO اکنون توصیه می کند که همه افراد مبتلا به HIV، از جمله زنان باردار و مادران شیرده مبتلا به HIV، از زمانی که برای اولین بار از وضعیت عفونت خود مطلع می شوند، از ART استفاده کنند.

مادرانی که در محیط‌هایی زندگی می‌کنند که عوارض و مرگ‌ومیر ناشی از اسهال، ذات‌الریه و سوءتغذیه در آن شایع است و مقامات بهداشت ملی تایید می‌کنند که شیردهی باید به مدت 6 ماه به نوزادان خود منحصراً با شیر مادر تغذیه کنند، سپس غذاهای کمکی مناسب را معرفی کنند و شیردهی را حداقل تا اولین سالگرد تولد کودک ادامه دهند.

…:::: حتما مطالعه کنید : بهترین غذاهای مخصوص کودکان زیر یکسال ::::…

شرکت پرستاری در کرج

شرکت دنیای آرامش با بیش از ۱۰ سال سابقه درخشان دارای مجوزهای لازم و معتبر، آماده ارائه خدمات پرستار سالمند در کرج، پرستار بیمار در کرج و پرستار کودک در کرج در تمام نقاط کرج و استان البرز و مشاوره در زمینه استخدام پرستار میباشد. استخدام پرستار ها در هر ساعتی که مد نظر دارید. با افتخار حدود ۵۰% مشتریانی که روزانه با شرکت دنیای آرامش درخواست پرستار دارند از معرف ها هستند. تمام تلاش تیم دنیای آرامش جلب رضایت شما مشتری عزیز و معرفی دنیای آرامش توسط خود شما به کلیه شهروندان استان البرز میباشد. لازم به ذکر است که جذب کلیه نیروهای شرکت دنیای آرامش توسط خود مدیریت و آموزش چهارچوب ها و قوانین توسط مدیریت داخلی مجموعه دنیای آرامش انجام خواهد شد. پس با اطمینان خاطر عزیزان خود را به ما بسپارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *